INSIDE

Castroviejo Doctors

Energy efficiency and indoor environmental quality

Rehabilitation of the old National Police building

In the proposed design, it is worth highlighting the use of green facades on the side of the building facing Calle Doctores Castroviejo whose function is to phyto-purify the gray water from sinks to be able to reuse it in the irrigation of the interior garden. At the same time, it allows the absorption of CO2 and the reduction of the heat island effect.

Year

2018

Location

Logroño, La Rioja

Category

Public building

CREATIVE DIRECTOR

Play Architecture

SHARE PROJECT
  • Year : 2018
  • Location : Logroño, La Rioja
  • Category : Public building
  • CREATIVE DIRECTOR : Play Architecture
  • VISUALIZATION :

In 2014 Play Arquitectura won the national competition to rehabilitate the old National Police building located on Calle Doctores Castroviejo 9 in the center of Logroño.
The purpose of the rehabilitation is to house units of the General State Administration and to save the rental costs of other buildings currently occupied.
The action has a constructed area of 1,890 m2 that can accommodate the 4 planned units with 80 workstations.
The project proposes to rehabilitate the building under the almost zero energy consumption standard “Passivhaus” and the BREEAM certificate, obtaining energy savings from the 93% and reduced maintenance costs, in line with the economic austerity criteria of the Ministry of Finance and Administrations Public.
It is the first public building in the State to have such high energy efficiency and indoor environmental quality benefits, and therefore constitutes a pilot project.
Based on its complete monitoring system, it allows monitoring and measuring air quality, energy and water consumption and the operation of the facilities.
In the proposed design, it is worth highlighting the use of green facades on the side of the building facing Calle Doctores Castroviejo whose function is to phyto-purify the gray water from sinks to be able to reuse it in the irrigation of the interior garden. At the same time, it allows the absorption of CO2 and the reduction of the heat island effect.
The work finished at the beginning of 2018 and obtained the Passivhaus and BREEAM Excellent certification, becoming the first public building in Spain to obtain both certifications.

 

This website uses its own and third-party cookies for its correct operation and for analytical purposes and to show you advertising related to your preferences based on a profile drawn up from your browsing habits. By clicking the Accept button, you agree to the use of these technologies and the processing of your data for these purposes. More information
Privacy